Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.

Факултет техничких наука у Чачку обележио 48 година успешног рада

18. 11. 2023

Свечаном академијом у Великом амфитеатру 17.новембра 2023. обележено је 48 година рада Факултета и 63 година високог образовања. Свечаности су присуствовали државни секретар Министарства просвете,  проф. др Ивица Радовић,проректор за наставу и студентска питања Универзитета у Каргујевцу, проф. др Владимир Ранковић,  проф. др Асутош Кар са Националног института технологије у Индији, градоначелник града Чачка гдин Милун Тодоровић, декани и продекани факултета, директори средњих школа, представници привреде, најбољи студенти и други уважени гости.

 

У поздравном обраћању декан Факултета, проф. др Данијела Милошевић, истакла је  да Факултет техничких наука у Чачку у својој 48. години академског и 63. години високог образовања поносно чува статус једне од највећих научно-образовних институција у централној и западној Србији за стицање нових знања, примену савремених технологија и истраживања окренутих ка иновацијама. Проф. др Милошевић додала је да Факултет данас реализује наставу кроз 25 акредитована студијска програма на свим степенима академских и струковних студија, као и да су у све студијске програме укључени стручњаци из привреде који студентима преносе актуелна искуствена знања и вештине из својих компанија.

 

Присутнима су се обратили и државни секретар Министарства просвете, проректор за наставу и студентска питања Универзитета у Крагујевцу, градоначелник Чачка, професор Кар из Индије, упутивши домаћину честитке поводом Дана Факултета и похвале за допринос који ова образовна институција даје образовању у нашој држави, али и шире.

У школској 2022/2023. години диплому Факултета стекао је укупно 421 студент на свим нивоима академских и струковних студија. Десет најбољих студената је добило награду Факултета, али и награде компанија из привреде и фондова. Студент генерације у школској 2022/2023 је Урош Милошевић који је уједно и најуспешнији дипломац на студијском програму Информационе технологије. Урошу Милошевићу припала је  и награда из Фонда „Миливоје Урошевићˮ као и награда компаније OKTA SOLUTIONS. Оправдано одсутан, у његово име награде су примили Урошеви родитељи.

Најуспешнији на студијском програму Електротехничко и рачунарско инжењерство је Ријалд Машовић који је уједно добио награду компаније „Електроинжењеринг“. Посебна награда „Александар Аврамовић“ ове године уручена је такође Ријалду Машовићу. Гаврило Бошковић је најуспешнији дипломац на студијском програму Мехатроника. Представник "Лола" института је наградио Гаврила. На студијском програму Инжењерски менаџмент, најуспешнији студент је Анђела Куч. Представник компаније Унипромет је Анђели уручио награду. Бојана Ракићевић је најуспешнији дипломац на студијском програму Предузетнички  менаџмент. Научно технолошки парк Чачак је обезбедио награду за Бојану. 

 

Одличне резултате забележили су и дипломци који су у школској 2022/2023. години завршили основне струковне студије. Најуспешнији дипломац на студијском програму Графичка техника је Надица Марковић. Поред награде Факултета, Надица је добила и награду из Фонда "др Радован Ћирић". Награде су  припале  и Милици Бајић, најуспешнијем дипломцу на студијском програму Машинство и инжењерска информатика. Милица је поред награде Факултета,  добитник и награде из Фондације "Драга Цвијовић". Андрија Мијаиловић је остварио најбољи резултат на студијском програму Информационе технологије. Представник компаније Docus је Андрији уручио награду. Најуспешнији дипломац на студијском програму Електротехника и рачунарство је Срђан Милијанчевић. Електроинжењеринг  је компанија која је наградила Срђана. На студијском програму Производни и еколошки менаџмент најистакнутији резултат је остварио Дарко Максимовић. Представник компаније Бин Метал је Дарку уручио награду.

 

Декан Факултета проф. др Данијела Милошевић  доделила је признања и захвалила се  компанијама, предузећима, образовним установама које су свесрдно помагале у остваривању мисије Факултета. Плакете Факултета додељене су  компанијама MICROSOFT SOFTWARE DOO BEOGRAD, AVNET д.о.о. Београди Brezna д.о.о. Београд.

Добитници захвалница су:  „Унипромет“ Чачак,  ХЕ „Електроморава“ Чачак, Завод за интелектуалну својину Републике Србије,  Економска школа Чачак, Техничка школа Ужице, Електро-саобраћајна техничка школа „Никoла Тесла“ Краљево,  Електротехничка и грађевинска школа „Никола Тесла“ Јагодина.

Дан  Факултета  је била прилика за одавање признања  запосленима за јубиларних 30, 20 и 10 година рада на Факултету, као и чланови колектива који су у протеклој години завршили радни век. Музичким наступом свечану академију употпунили су  хор Гимназије у Чачку као и ученик  музичке школе „Др Војислав Вучковић“.