Прихватам
Овај сајт користи колачиће, уколико наставите са његовим коришћењем сматра се да сте сагласни са нашом политиком приватности.
Студијски програм Техника и информатика

Студијски програм Техника и информатика намењен је образовању професора у области технике, информатике, рачунарства, технологије, и њихово оспособљавање како за рад у школама, тако и компанијама и предузећима из производног, финансијског и ИТ сектора.

Пажљиво креиране групе предмета омогућују ти стицање мултидисциплинарних знања и вештина потребних за рад у школи, индустрији и покретање самосталног бизниса. Током студија ћеш се оспособити за коришћење најновијих информационих технологија, развој софтвера и истраживачки рад.

 • ЗВАЊЕ КОЈЕ СТИЧЕШ НАКОН ЗАВРШЕНИХ СТУДИЈА:
  Мастер професор технике и информатике
 • ТРАЈАЊЕ И ОБИМ СТУДИЈА:
  5 година, 300 ЕСПБ
 • БРОЈ СЛОБОДНИХ МЕСТА:
  15 буџетских , 15 самофинансирајућих

За непосреднију комуникацију на тему студијског програма и уписа, можеш приступити групи ФТН Чачак – Техника и информатика – Упис 2019 на друштвеној мрежи Facebook. Група је намењена свим потенцијалним студентима студијског програма!

 • Зато што студијски програм Техника и информатика ти једини пружа прилику да стекнеш знања и диплому потребну за рад и у образовању и привреди – по дипломирању се можеш запослити у школи, државном предузећу или било којој приватној фирми из ИТ, услужног и производног сектора
 • Зато што ти пружају широк спектар знања из области технике и технологије, информационих технологија, психологије, педагогије и методике наставе.
 • Зато што након интегрисаних студија добијаш мастер диплому без поновног уписа и трошкова додатне године чиме остварујеш значајну новчану уштеду.
 • Зато што су наставни садржаји прилагођени брзим променама у области технике и информатике и потребама твог будућег посла.
 • Зато што су наставници и сарадници ангажовани на овом студијском програму са дугим наставним и истраживачким искуством, отворени за комуникацију, сарадњу и подршку.
 • Зато што добијаш прилику за бесплатна путовања, студентску размену и учешће на конференцијама.
 • „Кроз Студијски програм Техника и информатика проћи ћете све од машинства, психологије, информатике, па до електронике и педагогије. Тако да ћете након завршених студија имати, пре свега, широко опште образовање, али и могућност запослења у више различитих сектора. Кроз само студирање имаћете могућност рада са децом кроз школску праксу и на тај начин ћете своје стечено знање применити у пракси. До сада је искуство показало да су због рада у малој групи, студенти Технике и информатике врло колегијални и да се та пријатељства настављају и после студија.“ (Марко Кушић, пета година студија)
 • „Одличан избор за оне који желе динамичну наставу и воле рад са децом. Програм је осмишљен тако да нас спреми и да нам увид у то шта нас све очекује када се запослимо. Кроз стручну школску праксу, која се организује од треће до пете године студија, имамо могућност да се опробамо као наставници у школи и стекнемо део неопходног искуства. Такође, мањи број студената у односу на друге студијске програме представља предност у сарадњи са професорима који су увек спремни да изађу у сусрет. А поред свих обавеза, овај програм вам оставља доста простора и слободног времена за ваннаставне активности којих на нашем факултету има заиста много.“ (Весна Бујић, четврта година студија)
 • „Као две највеће предности студијског програма Технике и информатике издвојила бих: сигурне и бесплатне мастер студије и праксу коју Факултет обезбеђује у сарадњи са школама. Након завршетка студија имате практична знања и вештине које можете употребити, а које сте стекли кроз рад са професорима и кроз саму праксу. Студирање у мањој групи омогућава бољу и квалитетнију комуникацију са професорима, али и са колегама на години. На нашем студијском програму професорима нисте само број индекса, већ сте особа и управо то омогућава да се у радном окружењу осећате пријатно. Поред тога предмети Техника и технологија и Информатика су обавезни предмети у основим школама, што значи да постоји потражња на тржишту рада за професорима технике и информатике, па се овај смер сматра једним од перспективних. Такође, студентима нашег студијског програма омогућено је да прошире своја знања и учествују на међународној конференцији TIE (Technics and Informatics in Education), која се одржава сваке друге године на нашем Факултету и која окупља најквалитетније професоре и истраживаче из региона.“ (Милица Влашковић, четврта година студија)

Поред знања потребних за рад у школи, упознаћеш се са најсавременијом образовном технологијом, технологијом виртуелне стварности, креирањем дигиталних игара, савременим програмским језицима, web дизајном и поступцима планирања и пројектовања у производњи.

Које вештине неопходне за рад у школи стичеш?

 • Да поучаваш ученике и пратиш њихов рад и напредак;
 • Да пратиш иновације у употреби савремених ИТ уређаја и софтвера;
 • Да се професионално усавршаваш и пратиш актуелности у области информатике и рачунарства;
 • Да пратиш иновације у употреби савремених ИТ уређаја и софтвера;

Које вештине за рад у индустрији и ИТ сектору стичеш?

 • Програмирање;
 • Web дизајн;
 • Пројектовање база података;
 • Управљање техничким системима;
 • Планирање производње и употреба савремених софтверских алата за пројектовање модела и производњу.

Предмети који се похађају на овом студијском програму покривају области:

 • Технике и технологије;
 • Информатике и рачунарства;
 • Педагогије, психологије и методике наставе.

Концепт наставе

Настава се на нашем студијском програму изводи у малим групама како би се професори могли максимално посветити сваком студенту. Настава се организује кроз предавање, вежбе и лабораторију.
Нашим студентима је на располагању систем за електронско учење који представља online платформу за подршку учењу. За сваки од предмета на систему постоји online курс који представља додатни ресурс за савладавање градива уз помоћ ког студенти допуњују своје знање кроз мултимедијалне материјале, учешће у форумима, решавање тестова, комуникацију са професорима и другим учесницима курса.
Поред наставе на Факултету, организована је и школска пракса која траје три семестра. Захваљујући сарадњи Факултета са великим бројем школа у целој земљи, наши студенти су увек добродошли у школе где се кроз практичан рад у реалним проблемским наставним ситуацијама студенти припремају за наставничку професију.

Како би студентима омогућио већи комфор током студирања покренут је Студентски портал чије погодности наши студенти користе већ на првој години и добијају:

 • Електронску пријаву испита
 • Аутоматску регистрацију и преглед уплата школарине и испита>
 • Приступ личним подацима и подацима о студијама.

Настава по годинама је подељена у два семестра. У току прве године студија предвиђено је полагање по 5 испита у оквиру оба семестра. Настава се организује кроз часове предавања (П) и вежби (В) и друге облике наставе (Д).

ПРВИ СЕМЕСТАР:

Фонд часова

ДРУГИ СЕМЕСТАР:

Фонд часова

 

П

В

Д

 

П

В

Д

Информационе технологије

2

1

2

Рачунарске апликације

2

1

1

Физика 1

2

1

2

Материјали

2

0

2

Математика 1

3

3

3

Техничка механика 1

2

2

0

Нацртна геометрија

1

2

1

Математика 2

3

3

0

Изборни предмет 1:

 

Физика 2

2

1

1

    Комуникологија

    Увод у техниче системе

Општи енглески језик  

2

1

2

 

2

1

2

2

1

2

Добро организоване стручне и школске праксе пружају ти прилику да се опробаш у свом будућем занимању као и да учиш од ментора који су задужени за праћење твојих активности. Ради што боље припреме, поред педагошке праксе, студенти реализују и техничку праксу.

Током твог студирања организују се стручне посете музејима и институцијама од значаја за твоје усавршавање.

Поред наставних активности, наши студенти су активно укључени у пројектне и истраживачке активности, као што су ПИСА истраживање, међународну конференцију Technics and Informatics in Education и друге.

Током студија технике и информатике стичеш право на коришћење бројних стипендија (Министарства просвете, Фонда за младе таленте, Универзитета у Крагујевцу, Регионалне привредне коморе, предузећа и влада других земаља). Такође, имаш могућност да учествујеш у Еразмус+ програму стипендиранe размене студената током које можеш бесплатно да боравиш нa неком од eврoпских унивeрзитeтa у трajaњу oд jeднoг дo двa сeмeстрa.
Најбоље дипломиране студенте награђује Факултет и Универзитет у Крагујевцу.

Могућност запослења

Где раде наши дипломци?

 • Наставници технике, информатике, технологије и рачунарства у школама.
 • Запослени у компанијама и предузећима из производног, финансијског и IT сектора као што су: Coca-Cola HBC, NIS, Telenor, JP EPS, Telekom Srbija, Nordeus, Microsoft Software, Philip Morris Services, JP Pošta Srbije, Delta holding, Дунав осигурање, Nelt Co., Comtrade group, Imlek, Direct group, DIS, FIAT Chrysler Automobiles Serbia, Tetra Pak production, Auto Čačak, SBB, Siemens, ITM group…

Могућност даљег школовања и усавршавања

Након завршетка Интегрисаних академских студија Техника и информатика, студенти могу одмах уписати докторске студије како у области наставе, тако и у области ИТ и инжењерских дисциплина.